Celostátní kolo literární soutěže KOMENSKÝ A MY očima finalistek, Sofie L. Hůrské a Karolíny Martákové

Sofie Lea Hůrská, 7. B

Budete-li mít tu možnost dostat se do finálního kola této soutěže, tak na vás bude čekat nejen ocenění a pochvala, ale i krásný zážitek. Tiché a malé městečko Brandýs nad Orlicí, ve kterém se Jan Amos Komenský v r. 1624 oženil s Dorotou Cyrillovou, je plné zajímavých míst a pěkné krajiny.

Ve finálním kole jsme my, kategorie B – literární práce, psali ještě znalostní test zaměřený na život, dílu a dobu J. A. Komenského a byli jsme první soutěžící, kteří test psali digitálně. Po velmi rozsáhlém testu nám školní sbor krásně zazpíval a poté jsme se přesunuli do kostela Českobratrské církve evangelické, kde probíhala výstava kategorie A – výtvarné práce.  Na příjemný konec večera nám přijeli zahrát neskutečně nadaní studenti z Konzervatoře Pardubice. Ráno v 9 hodin probíhalo vyhlašování výsledků 22. ročníku soutěže Komenský a my. Zkušená paní porotkyně přečetla výherní práci kategorie B, která byla méně filozofická a více realistická než ta moje a která opravdu zahřála u srdce.

Shrnout tento zážitek nebylo lehké, opravdu jsme měli příležitost podívat se na zajímavé památky jako pamětní síň J. A. Komenského a jeho pomník, což bylo opravdu zajímavé. Tato soutěž mě velmi obohatila nejen zkušenostmi, ale také znalostmi.

Karolína Martáková, 9. B

Dne 21. - 22. 3. jsem se zúčastnila celorepublikového kola soutěže Komenský a my. Ta se konala ve městě Brandýs nad Orlicí, které je spojeno se životem J. A. Komenského. Při příjezdu nás přivítal ředitel tamější školy a usadil nás do hlavní místnosti, kde jsme se zaregistrovali. Než dorazili ostatní soutěžící, měli jsme možnost si školu projít. Velmi mě zaujala historická třída vybavená nejrůznějšími pomůckami, ve které jsem si prohlédla, jak to asi vypadalo za dob našich prarodičů.

Po nahlášení všech soutěžících jsme se vydali navštívit radnici města. Tam nás přivítal starosta a ukázal nám pamětní síň Komenského. Z ní jsme se vyrazili podívat na pomník Učitele národů a labyrint vytvořený podle jeho knížky Labyrint světa a ráj srdce. Před obědem jsme ještě navštívili městys Kunvald a dozvěděli se o jeho spojitosti s Českobratrskou evangelickou církví.

Po návratu do Brandýsa nás čekala přestávka na oběd. Potom jsme se odebrali do počítačové učebny na vědomostní test. V něm byly zahrnuty otázky ze života J. A. Komenského. Některé mi přišly jednoduché, ale u pár z nich jsem musela tipovat. Odpovědi na něj jsme probrali na společné besedě. Následně jsme už jen odpočívali, zhlédli jsme vystoupení pěveckého sboru Základní školy J. A. Komenského a prohlédli si výstavu výtvarných děl. Ke konci dne jsme si dali večeři, poslechli si hudební vystoupení hrané na klarinety, a nakonec se nechali odvézt do hotelu v Ústí nad Orlicí.

Poslední den byla na programu snídaně v podobě švédského stolu a vyhlášení soutěžních výsledků, do kterého byl opět zapojen kulturní dodatek v podobě zpěvu žáků z už zmíněné základní školy. Po obědě jsme odjížděli domů.

I když jsem se ve finálním kole neumístila, pobyt mě bavil, a myslím si, že ho celý dobře vymysleli a zorganizovali. Jedinou výtku bych dala špatnému vyřízení ubytování, kdy jsme nejdříve dostali pokoj pro 8 osob, ale díky přesvědčivosti paní Hůrské, která nám dělala doprovod, se podařil vyřešit i tento problém, a pokoj nám nakonec vyměnili.

Adresa školy

Základní škola Břeclav, Slovácká 40
příspěvková organizace
Slovácká 2853/40, 690 02 Břeclav 

Ředitel školy

Mgr. Martin Janošek
Telefon: +420 515 518 101
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Fakturační údaje

IČ: 60680709
ČÚ: 86-1846600207/0100