Kochst du gern Vaříš rád?
Žáci 8. C zvládli v únoru v rámci výuky NJ recepty německy mluvících zemí na výbornou. Každou zemi zastupoval jeden pokrm a všechny chutnaly lahodně.
Rakousko zastupovala jedna z nejznámějších specialit vídeňské kuchyně – vídeňský řízek, i když telecí maso bylo v naší verzi nahrazeno kuřecím.
Wie schmeckt der Schnitzel? – Er ist schön knusprig!
Zutaten: Fleisch, Mehl, Ei, Semmelbrösel, Fett zum Braten
Jiná skupina si vybrala delikatesu ze severu Německa – Rote Grütze. Základem jsou červené plody, jako například maliny, rybíz, třešně. Vitaminová bomba se buď ozdobí šlehačkou, nebo přelije vanilkovým krémem.
Wie schmeckt die Rote Grütze? – Sie schmeckt lecker.
Zutaten: rote Früchte, Sahne, Zucker
Zástupce Švýcarska a k tomu i Německa zvolila další skupina děvčat. Menu obsahovalo nealko verzi sýrového fondue (Käsefondue) a sázkou na jistotu byla oblíbená svačinka – bavorská sekaná v housce (Leberkässemmel).
Wie schmeckt das Käsefondue? – Es schmeckt ganz gut.
Zutaten: Käse, Gewürze, Weißwein, Brotstückchen; Leberkäse, Semmel/Brötchen, Senf
Žáci zaslouží pochvalu za skvěle zvládnuté naplánování činností i pečlivý úklid kuchyně. Poděkování patří také žákyním, které zpracovaly materiály do podoby plakátu.
Mgr. Blanka Kumštová