Cesta časem vánoční Vídní

Mgr. Blanka Kumštová

Komu se podaří během jedné hodiny navštívit římské ležení Vindobona, zatančit si na plese vídeňský valčík, přežít morovou epidemii či letecký nálet? Třeba našim němčinářům ze 7. B, 8. C a 9. C!

V úterý 12. 12. 2023 jsme totiž vyrazili vlakem za zážitky do adventní Vídně. V muzeu Time Travel jsme se vydali na tajemnou cestu časem, během které jsme zmapovali období 2000 let, tj. od založení Vídně po současnost. Kromě 5D kina jsme se dostavili na audienci k císaři Františku Josefovi I., čekala na nás virtuální realita i let v kočáře nad střechou Hofburgu, radnice a dalších významných vídeňských staveb. Asi nejsilnějším zážitkem byl pro žáky čtyřminutový pobyt v opravdovém protileteckém bunkru, kde jsme prožili letecký nálet.

Čas na oběd jsme strávili na Christkindlmarktu, vánočním trhu před vídeňskou radnicí. Metrem jsme přijeli do Schönbrunnu, kde jsme měli zamluvený okruh Grand Tour. Každý si svým tempem prošel překrásné komnaty a poté se osvěžil na vánočním trhu na nádvoří zámku.

Žákům patří upřímné poděkování za vnímání pokynů, neboť ani při složitějších přestupech v metru nenastaly žádné ztráty. Bylo vidět, že se jim výlet líbil, a to je pro organizátory tou největší odměnou.

Co naši žáci nejčastěji na trzích ochutnali?

Dětský punč (Kinderpunsch), bublinové vafle, sekanou v housce (Leberkäse), trdelník (Baumkuchen), preclíky nejrůznějších příchutí (Brezel), pečené kaštany (Maroni), bramborák s česnekem (Kartoffelpuffer mit Knoblauch), horkou čokoládu (heiße Schokolade).

Na co se mohou za rok těšit další výletníci?

Nejvíce bych se těšila na muzeum Time Travel, byla tam i virtuální realita a 5D kino. Hodně jsem se tam nasmála, ale občas jsem se i lekla. (A. Hrabětová)

Mohou se těšit na bohatou architekturu a kulturu. Na spoustu zajímavých faktů a také na lahodné jídlo, třeba pečené kaštany, perníčky, punč a bramborovou placku. (S. L. Hůrská)

Na co se musí cestovatelé připravit?

Musíte se připravit na to, abyste nezůstali trčet v metru uprostřed Vídně. Také je nepříjemné, když stojíte u stánku s punčem, ale už jste utratili všechny peníze za plyšáky a vánoční ozdoby. (B. Kapsíková)

Na hodně přestupů v metru, kde se může někdo snadno ztratit. A hlavně si vzít dobré boty. (E. Savels)

Adresa školy

Základní škola Břeclav, Slovácká 40
příspěvková organizace
Slovácká 2853/40, 690 02 Břeclav 

Ředitel školy

Mgr. Martin Janošek
Telefon: +420 515 518 101
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Fakturační údaje

IČ: 60680709
ČÚ: 86-1846600207/0100