Medaile z McDonald’s Cupu byla nesmírně blízko

Ve středu 11. května 2022 se na brněnském stadionu v Tuřanech odehrálo už krajské kolo ve fotbale v soutěži pod názvem McDonald’s Cup 2021/2022, do které se po celé České republiky každoročně přihlašují desítky až stovky škol. Jedná se o největší fotbalový turnaj pro žáky a žákyně základních škol. Ve dvou věkových kategoriích nastupuje do turnaje téměř 80 tisíc chlapců a děvčat ve věku 6-11 let.

McDonald’s Cup, který je určen prvnímu stupni základních škol, přivítal v Brně celkem šestnáct týmů – osm ve starší kategorii (4. – 5. třída) a osm v mladší kategorii (1. – 3. třída), kde startovalo právě i mužstvo naší ZŠ Břeclav Slovácká. Náš tým si vedl nad očekávání dobře, medaile nám ale o malý kousek nakonec unikla.

Turnaj jsme odstartovali porážkou 0:4 se ZŠ Prosiměřice (pozdější finalista), postup ze skupiny se nám tak hned na začátku dost vzdálil. Ve druhém zápase proti ZŠ Kuřim jsme ale zabojovali a výsledkem byla těsná výhra 3:2, která nás stále držela ve hře o postup ze skupiny A do semifinále! To se nám také nakonec podařilo, když jsme stejným výsledkem (3:2) porazili také ZŠ Vyškov v přímém souboji o postup, přičemž rozhodující gól jsme vstřelili až pár vteřin před koncem utkání.

Skvěle jsme rozehráli i semifinále proti vítězi skupiny B – ZŠ Veselí nad Moravou (pozdější vítěz turnaje). Rychlou brankou jsme se dostali do vedení, soupeř ale srovnal a ve druhém poločase otočil vývoj zápasu ve svůj prospěch – 1:3. V posledním zápase o 3. místo jsme rovněž měli dobře rozehráno. Proti ZŠ Šaratice jsme vedli 1:0, po naší velké chybě ale soupeř srovnal a šlo se na penalty. Ty vyšly našemu protivníkovi lépe a získal tak bronzové medaile.

I když po turnaji bylo pár slz a zklamání po prohraném penaltovém rozstřelu, kluci dosáhli skvělého výsledku! Na krajské soutěži vybojovali 4. místo z osmi týmů, a kdyby nám ten den trochu přálo štěstí, tak postup do republikového finále v Teplicích nemusel být úplně daleko.

Všem klukům děkujeme za skvělou reprezentaci naší školy a gratulujeme ke krásnému výsledku. Poděkování patří i rodičům a společnosti Renault Bors Servis, kteří pomohli s organizací turnaje a přímo na hřišti kluky povzbuzovali a vytvořili příjemnou atmosféru. A ještě na závěr přejeme brzké uzdravení Honzíkovi Svobodovi, kterému v posledním zápase protihráč poranil kotník.

Zápasy ve skupině:

ZŠ Slovácká Břeclav – ZŠ Prosiměřice 0:4 (0:2)

ZŠ Slovácká Břeclav – ZŠ Kuřim 3:2 (1:1)

ZŠ Slovácká Břeclav – ZŠ Vyškov 3:2 (1:1)

Semifinále:

ZŠ Slovácká Břeclav – ZŠ Veselí nad Moravou 1:3 (1:1)

Zápas o 3. místo:

ZŠ Slovácká Břeclav – ZŠ Šaratice 1:1 (1:1), 2:3 na pen.

Reprezentanti školy: Svoboda Jan (3.A), Straka Jakub, Grbavčic Matyáš, Tschöpa Vojtěch (všichni 3.B), Čápek Matyáš (3.C), Vališ Denis, Lukeš Benjamin (oba 2.A), Dvořák Tomáš, Filipi Martin (oba 2.B), Šťastný Adam (2.C)

Střelci: Čápek Matyáš (3 góly), Svoboda Jan (2), Lukeš Benjamin (2), Vališ Denis (1)

Za tým tělocvikářů Honza Hloch

Adresa školy

Základní škola Břeclav, Slovácká 40
příspěvková organizace
Slovácká 2853/40, 690 02 Břeclav 

Ředitel školy

Mgr. Martin Janošek
Telefon: +420 515 518 101
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Fakturační údaje

IČ: 60680709
ČÚ: 86-1846600207/0100